…om tillsammanstid och en Skärmfri Söndag

När vi är tillsammans, är vi verkligen tillsammans då?

Jag vill inte att mina barn, när de tänker tillbaka på sin barndom, ska minnas mig från näsan och upp:

Vi lever en allt större del av våra liv framför skärmar.

Laptop, surfplatta, mobiltelefon. Tv:n har ironiskt nog blivit den skärm som man tittar på minst. (Kanske delvis för att man samtidigt som man tittar på tv även twittrar via mobilen eller läser bloggar på ipaden.) Och jag vet inte hur många gånger som jag sett föräldrar leka med sina barn ungefär så här:

Eller sitta och mysa tillsammans så här:

Sett och sett, förresten. Som om inte jag också gör så lite oftare än vad jag egentligen tycker är okej.

Jag tror att de allra flesta skulle behöva en liten skärmdetox, inte bara vi som har barn. Tänk efter hur du umgås med vänner, med din partner, med släkten. För många, många innebär sådant umgänge en smartphone i handen. Och det är väl okej, ibland. Men vad händer med våra nära relationer när det nästan aldrig räcker att bara vara tillsammans?

Jag slår upp laptopen det första jag gör på morgonen, och sedan står den på köksbänken eller soffbordet, tills att jag går och lägger mig igen. Inte så att jag aktivt använder den hela tiden, men lite så där i förbifarten, när jag går förbi.

Mycket skärmtid blir det, totalt.

Men skärmdetox – bara tanken skrämmer mig. Som en missbrukare som inte insett vidden av sina problem så slår jag bakut. Inte behöver väl jag? Men jo. Det gör jag nog. Så jag tänkte att vi skulle testa en dag utan skärmar, en gång i veckan.

En Skärmfri Söndag.

Okej, inte heeela dagen kanske. Lite mejl och nyheter på morgonen kan väl vara okej, men sedan slå igen skärmen. Och inte öppna den igen förrän på kvällen. Inga smartphones. Ingen ipad. Ingen tv.

Vad säger ni?

…om en paus från någon man älskar

Kära Laptop,

Hur är det med dig? Hoppas att du mår bra.

För om du inte mår bra får jag panik och blir arg och svär. Jag som aldrig svär. Det är vad du gör med mig. För jag älskar dig, och när du inte mår bra så mår inte jag bra heller. När du inte är hos mig så saknar jag dig. Efter att jag sagt god morgon till min man och mina barn så är du den första jag vill träffa.

Jag tar med dig överallt. På promenaden, på mataffären, på shoppingturen. Du får följa med och lämna på dagis, följa med på föräldragruppsmöten, följa med på läkarbesök. När vi åker på semester så är du med. Du sitter i knät på flyget, på tåget, på bussen. Du är med när jag ammar, när jag lagar mat, när jag tränar. Jag vill ha dig hos mig när jag ska se på film. Jag vill ha dig mittemot när jag äter lunch. Jag vill ha med dig i sovrummet, för tänk om någon bryter sig in på natten utan att vi vaknar och tar dig där du står i vardagsrummet? Bättre att ha dig nära.

Men på sistone har jag känt att jag inte får lika mycket tillbaka. Du tycks mig allt mer distanserad, och fastän du gör allt som jag ber dig om så känns det inte som att det räcker.

Kanske är det inte du, kanske är det jag. Kanske behöver jag vara lite mera själv. Kanske behöver vi ta en paus från varandra, då och då. Inte hela tiden, men ibland. Så att vi kan uppskatta varandra mer sedan. Kanske ska vi sluta kolla på film ihop, till exempel? Du brukar ju ändå aldrig se själva filmen.

Och knappt jag heller.

…om sittatid

Jag tar med mig min laptop var jag än går. Stoppar den under vagnen, i handskfacket, i väskan.

För man vet ju aldrig.

Om de somnar, barnen, då kanske kanske jag hinner smita in på ett fik någonstans. Läsa lite, skriva lite. Det är det jag gör med min egentid.

Jobba, skulle man kunna kalla det. Men jag är ju föräldraledig så jag kallar det inte för det.

Sitta. Det är det jag gör. Jag sitter.

En slags inverterad lattemamma?