…om livskvalitet

En allmänt ställd fråga om livskvalitet och vad som gör att man vill bo på ett visst ställe väckte diskussioner här hemma i helgen.

Och det är ju himla svårt det där.

Jag ser hemma på många ställen, samtidigt som jag inte vet om jag vill bo på just de ställena, i längden, av olika anledningar. Och just nu känns det som att allt det där – alla de där funderingarna och livsvalen – ställs på sin spets. A söker jobb lite överallt och varannan dag vill vi flytta hem till Sverige och varannan dag säger vi kanske vi kunde stanna här.

Och jag har så länge sagt att vi aldrig kommer att flytta hem hem igen. Jag skyller på jobb, men det är egentligen så mycket mer som gör det. Jag har vant mig vid den där småurbana miljön, med schyssta restauranger, utställningar, teaterföreställningar och fikor på stan, och jag vet inte om jag har vett nog att avstå det. Och så är det ju karriären, som inte bara handlar om var arbetet finns – det är 2012 och jag kan teoretiskt sett jobba var jag vill – utan kanske snarare om de där kreativa miljöerna, som får en att vilja lite mer, orka lite längre, sikta lite högre. Som får det att kännas meningsfullt, roligt, viktigt.

Kanske kan man skapa de där kreativa miljöerna själv, men jag vet inte om jag orkar. För jag vet ju var de finns, och då är det enklare att bara söka sig dit, till de där människorna som lyfter en.

Men så är det ju det där med barnen. Att ge dem tryggheten att vara omgiven av släkt var de än ser, att växa upp någonstans där gatorna är trygga, där det finns många, många som ser dem, och där de kan vara nära naturen.

När ens tvååring svarar farmor på frågan vad han önskar sig i julklapp, då gör det saker lite mer komplicerade än de var förut.