…om det vackra livet, och vem som lever det

Inkomst och andra förutsättningar i livet spelar roll för hur vi lever, det lyfte Lakritsdraken så bra fram i en kommentar igår. Det borde förstås vara självklart för alla, men jag tror att vi behöver påminnas om det ibland.

Jag läser en grotesk mängd bloggar och magasin som handlar om inredning, design och arkitektur. Och det är klart att jag vet att hemmen som man oftast ser där – de tillhör en ganska väl avgränsad grupp människor. Människor som har pengar, men också en viss sorts kulturellt kapital. Det är designers, konstnärer, författare, stylister, och de bor i våningar i innerstan eller i stora hus vid vattnet.

Samtidigt framställs de ofta som vem som helst. Genom att ekonomiska förutsättningar sällan lyfts fram eller problematiseras (istället pratas det om smak, stil, känsla, kärlek) så skapas en bild av något allmängiltigt. Något som vi alla skulle kunna få om vi bara vore stilsäkra nog och prioriterade rätt.

Jag tror att lite av det som jag ville uppmärksamma med mitt inlägg igår handlar om poängen med att uttalat sätta en slags ‘övre medelklasstämpel’ på en viss sorts praktiker. När något pekas ut som specifikt – som tillhörande en viss grupp – så minskar förutsättningarna för att det obemärkt ska tas för en mer allmängiltig norm.

Och jag tror att det kan vara bra att peka ut de där idealiserade bilderna som vi ser som specifika i den bemärkelsen.

Med jämna mellanrum så uppmärksammas det att det som visas på livsstilsbloggar av olika slag bara är de vackraste bitarna av vardagen – sekunderna när barnet skrattade, minuten då solen kikade fram, det nystädade köket. Det talas också ofta om fotoredigeringen som bidrar ytterligare till att skapa illusionen av perfektion. Det finns en motrörelse mot de här tendenserna som ibland manifesteras i tillfälliga kampanjer, allra senast #Nofilter.

Men jag tror att vi också borde prata om ekonomi och klass här. Det handlar inte bara om att publicera glada, vackra bilder av till synes perfekta liv – det handlar också om de saker som syns i de bilderna och hur de endast lyfts fram genom länkar till butikerna där de kan köpas. Det poängteras sällan att det vi ser är ett vardagsrum som kanske kostar några hundra tusen kronor.

När den sortens information hamnar lite i skymundan så blir det svårare att sortera.

Vet man inte sedan tidigare att beskrivningen “soffa designad av Hans J. Wegner” i bildtexten i själva verket betyder “soffa som kostar ca 130 000 kronor”, då kanske man förvisso avskriver miljön på de där blanka sidorna som ‘säkert för dyr’, men man kanske inte inser hur ouppnåelig för de allra flesta av oss som den är eller hur liten grupp människor som faktiskt har möjlighet att bo på det sättet.

Jag menar inte att de där hemmen inte ska få synas eller inspirera oss (jag är den första att erkänna att jag älskar dem). Men jag kan känna att det finns en poäng med att poängtera att det vi ser – det är faktiskt inte normen.

…om att köpa med sig det bästa från Sverige

Imorgon åker A till Sverige en sväng. Eftersom han bara ska vara borta några dagar och därmed reser med lätt bagage så är möjligheterna att ta med saker tillbaka ganska goda. Med andra ord håller jag på att fila på en liten inköpslista.

Jag äter inte saltlakrits, renfilé är lite svårt att få med sig och det ligger faktiskt redan en kaviartub i kylen.

Det enda jag brukar be om när det kommer besökare från Sverige är typ inredningstidningar och disktrasor.

(Apropå diskussionen om ansvar i hemmet.)

Nej, jag kommer faktiskt bara på böcker den här gången. Det är så många spännande böcker som kommit ut i Sverige det senaste året och som jag velat läsa men som inte finns i digital form eller på amerikanska Amazon. De här tänkte jag bland annat be honom ta med tillbaka.

Och så cirka alla inredningstidningar som finns att köpa i kiosken på Arlanda. Det räknas nästan som böcker i mina ögon.

Nämligen.

…om saker som man lär sig av att läsa inredningstidningar

 

Jag bläddrade lite i en Plaza Interiör som mamma hade skickat från Sverige till jul (jag SAKNAR svenska inredningstidningar!). Och jag ska väl erkänna att jag mest tittar på bilderna. Men några tänkvärda citat fastnade jag ändå för:

- Det största som hände 2012 var väl att mässingen fick konkurrens av koppar. Tänk, det missade Rapport i sin årskrönika.

- Den goda nyheten är alltså att ni, kära läsare, inte behöver byta ut hela möblemanget. Ja, det var sannerligen en nyhet. Vilket scoop!

- Maten behöver inte längre vara vetenskaplig. Nej usch. Vetenskaplig mat är sååå 2011.

- Alla bör skaffa en tropisk fågel i vår. Hey – vad är det för fel på ugglor?!

- Unna dig snittblommor. Det räddar vilken dag som helst. Kan de vabba också? För det är nog det enda som skulle rädda min dag…

- Vi har tagit över hela ansvaret för ditt köp. Med det syftar ni på betalningsansvaret, hoppas jag? (Snälla, snälla…!)

Det är kvalitetslitteratur, det där.

…om inredningstidningar

Jag skulle i och för sig vara ganska exalterad över den här högen även om jag bodde i Sverige. Men nu när jag inte bor i Sverige, och får besök från Sverige, och det besöket har med sig en sån här hög, då är jag fullt kapabel att prestera glädjetjut som kan väcka barn.

Men det var det värt.

Jag är väldigt förtjust i inredningstidningar. Så där oekonomiskt förtjust.

Och det kanske inte kan klassas som litteratur precis. Och det kanske uppmuntrar till konsumtion och ytlighet och slit-och-släng. Och det går säkert åt en massa träd för att producera och transportera.

Men jag blir ändå så där lugn i själen. Ju mer jag bläddrar, desto lugnare blir jag. De som inte blir lugna i själen av vackra hem i blanka tidningar brukar säga saker som att det är alldeles för perfekt och så där välstädat har väl ingen hemma och ingen har ju ändå råd med stolar för två och fem styck.

Och jag inser att man kan bli stressad av allt det där idealiserade som ganska få kan uppnå. För i det beskrivande så finns det också något föreskrivande, där man inte bara bjuds in att ta del av ett vackrare liv utan också uppmuntras att försöka efterlikna det. Och om man då inte kan, eller inte vill, så kan det kännas jobbigt. Förstås.

Och det är möjligtvis jag som är konstig, men jag känner det inte alls så. Jag blir bara glad.

Kanske är det för att jag ser att det finns ett vackrare liv. Kanske är det för att det är skönt att vilja ha, eftersom det ändå ger en någonstans att sträva när man inte vet vart man är på väg i livet. Kanske är det för att det ligger en trygghet i att faktiskt tilltalas av de fastställda idealen.

Eller kanske är det bara så rasande snyggt att man blir stum tillräckligt länge för att känna efter och inse att man ändå har det himla bra.

…om e-magasin


Jag saknar svenska inrednings- och mattidningar. Jättemycket. De flesta amerikanska är så… amerikanska. Jag har provat, men de funkar inte för mig. Så nu har jag övergått till att förutom bloggar bara läsa e-magasin. Charmigare, billigare, enklare.

Här är några av mina favoriter. Lustigt nog är inga svenska, men det gör inget. De är himla härliga ändå.

What Liberty Ate

Llamas Valley

Est Magazine

By Fryd

Sweet Paul

Adore