…om att komma hem

Vi är hemma igen.

I Santa Barbara, i huset som inte är vårt men där vi bott i ett och ett halvt år. Fabian ropade hemma! när vi svängde in på uppfarten. Han känner igen varje fartgupp, varje kurva. När vi närmar oss så vet han, oavsett om han ser något eller inte. Han känner det i kroppen. Han har bott här längre än han bott någon annanstans och det finns inget som är så hemma som det här huset.

Jag vet inte om jag känner det i kroppen precis.

Hemma är utspritt, och jag har redan börjat tänka på nästa. Det här huset känns mer och mer tillfälligt ju längre vi bor i det.

Det förundrar mig att man kan vara borta i tio dagar och sedan komma hem och då ser allt liksom annorlunda ut. Var mattan verkligen så varm i färgen? Stod möblerna sådär tätt? Stod den där blomkrukan verkligen vid altandörren? Den ser fel ut där.

Känslan av att komma in i sitt eget hem men inte riktigt känna igen sig är både häftig och obehaglig.

I vår lägenhet i Uppsala älskade jag att komma tillbaka efter att ha varit någon annanstans i veckor eller månader. Låsa upp och kliva in genom dörren och se på allt som var vårt med ögon som såg saker annorlunda. Jag älskade det för varje gång så tänkte jag att här vill jag bo.

I kväll när vi körde längsmed havet, precis när solen gick ner, då kände jag samma sak en stund.

Jag gissar att jag kommer att bli nostalgisk när vi flyttar härifrån. Kanske håller jag redan på att bli det. För jag tänker redan på Nästa, och det här är redan Huset där vi bodde en gång.

Kanske är det därför jag inte känner det i kroppen längre.

…om när andra gör jobbet

Idag åkte våra ‘gäster’, som paradoxalt nog är de som äger huset som vi bor i.

Låter det märkligt? Alltså, vi hyr huset av dem (de bor i Colorado) men de har varit här i veckan och bott i studion som sitter ihop med själva huset. Förutom att det har varit roligt för barnen att ha lekkompisar i samma ålder vägg i vägg så har det varit trevligt att se dem fixa med huset.

Jag älskar att se andra jobba. Särskilt när det är jag som kommer att dra nytta av det.

Det har planterats nya växter, satts in nya lås på trädgårdsgrinden och dragits utomhusbelysning. Ett avocadoträd med frukter som snart är mogna, ett lilablommande träd som skuggar sovrumsfönstret och så en hel massa paradisträd överallt.

Det där med att hyra snarare än äga är nog inte så dumt ändå.

Inte sådana här dagar, åtminstone.