…om bästa snabbmaten och menyn för veckan

Förra veckans mathöjdpunkt var grillad ribeye med stekt brysselkål, haricots verts och svamp. Och bacon. Alltså, nästan allt blir bättre med lite bacon. Och så en portvinssås som inte var av denna världen. Sen fuskade vi med färdigköpt potatismos, men det är minst lika bra som om vi skulle göra det själv, innehåller ekologisk potatis, smör, grädde, salt och peppar, så inga konstigheter alls, och så är det bara marginellt dyrare än att köpa potatis. No-brainer där.

Och den där köttbiten stod inte med på förra veckans lista, det gjorde den inte. Men ibland blir barn magsjuka och sen verkar de bli friska och sen visar det sig att de inte alls var det, och så kullkastas alla helgplaner bara så där. Och inte orkar man med särskilt avancerad matlagning då. Att grilla kött är ju snabbare än att koka makaroner, liksom.

I veckan ser matplanerna i utgångsläget ut så här:

Måndag: Teriyakilax med bok choy
Tisdag: Pumpasoppa (från förra veckan) med räkor
Onsdag: Varma mackor med fetaost, ruccola och salami
Torsdag: Burritos (takeout)
Fredag: Grillade lammkotletter med ugnsbakade rotfrukter och getostcreme
Lördag: Musslor och linguini
Söndag: Julfest med Fabians föräldragrupp

…om måndagsmys

Egentligen är väl alla dagar i veckan värda en riktigt god middag, ett glas vin och trevligt sällskap. Men dagen som får minst av sån vardagslyx är nog ändå måndag. Alldeles för ofta blir det stressigt.

Jobb, dagis, skola.

Fotbollsträning, pianolektioner, läxor.

Snabbt, billigt, enkelt.

Och så ska det kanske bli lunchlådor också.

Vi har bestämt att måndagar förtjänar lite extra uppmärksamhet. Att vi förtjänar att börja veckan på ett trevligare sätt. Så på måndagar är det måndagsmys. Och det kan vara både snabbt, hyfsat billigt och enkelt. Och bli lunchlådor.

Igår grillade vi en stor bit  tri-tip (en billig, enkel styckdel av nöt som inte brukar finnas i Sverige, men det funkar precis lika bra med rostbiff). Den hade marinerats i chili och vitlök i kylskåpet sedan i lördags. Det tar ju bara några minuter att fixa med marinaden till köttet, men är verkligen värt att göra någon dag i förväg. Till det gjorde vi en enkel tomatsallad med skivad rödlök, hackad vitlök, lite strimlad basilika och fetaost. Och så en bea på det. Bearnaise kan kännas krångligt, men det går snabbt när man väl lärt sig. Bearnaisen och tomatsalladen fungerar inte så bra att spara, men grillar man en stor bit kött så är det perfekt att strimla och blanda ner i en lunchsallad dagen efter.