…om att testa en konjaksglögg

Jag är nästan lite glad över att jag inte kan köpa någon glögg här i USA. För det har varit riktigt kul att testa lite olika glöggrecept (det här, och det här) för att se vilket som kvalificerar sig till julafton. Jag är nog lite för lat bekväm för att göra egen glögg när jag faktiskt tycker bra om den man kan köpa på systemet.

För drygt två veckor sedan (eller tre?) påbörjade jag den här glöggen. Den första blandningen skulle stå i en vecka, var det tänkt. Men, ja, jag glömde förstås bort den där den stod i ett skåp. Note to self: ställ inte undan på alltför hemliga ställen i framtiden.

Men det gick bra ändå. Det är ju sprit, liksom.

Den här glöggen är alltså en lite alkoholstarkare variant, med både konjak och portvin i. Den var god, men jag tycker nog ändå bättre om glögg som inte är spetsad – en smaksak, förstås.

Konjaksglögg med portvin

2 dl russin
2 dl konjak
2 dl portvin
10 kardemummakärnor
1 kanelstång
1 kryddnejlika

Ovanstående ingredienser blandas ihop i en flaska eller burk med lock, och får sedan dra i en vecka. Därefter silas kryddor och russin av, och vätskan rörs ihop med:

1,5 dl farinsocker
1 flaska rött vin

Värm upp glöggen och servera med mandel och nya russin (inte de som silats bort, de är goda att äta men kommer inte till sin rätt i glöggen – de bör däremot funka utmärkt att använda i en fruktkaka eller liknande).

Nu blir det en kopp av den här tillsammans med lite nybakade lussekatter.

I sängen. Med en film.

Åtminstone första halvtimmen av en film.

…om portvinsglögg med apelsin

Glöggexperimenterandet fortsätter. I helgen gjorde vi en glögg med portvin och apelsinskal. Jag föredrar nog fortfarande den förra vi testade, men den blev helt okej i alla fall, och det var roligt att variera med lite andra smaker.

Portvinsglögg med apelsin

2 dl portvin
1/2 flaska rött vin
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
3/4 dl farinsocker
Skal av 1 apelsin (bara det yttersta, det vita på skalet gör glöggen sträv)

Blanda ihop allt i en kastrull med lock, värm upp hastigt (utan att koka) och låt sen kastrullen stå med locket på så att kryddorna får dra över natten. Det kan vara bra att smaka av efter några timmar och se så att inte apelsinsmaken blir för stark – tycker man att det smakar tillräckligt med apelsin så kan man fiska upp skalbitarna då.

En annan sak att tänka på med vinglögg är att den inte håller så länge. Vin i öppnad flaska blir ju ganska snabbt sämre, även om kryddorna maskerar en del. Så häll gärna upp i så liten flaska som möjligt och se till att försluta den. Och gör inte för stora satser, det är bättre att göra mer när det behövs. När vi drack upp det sista av den förra glöggsatsen vi gjorde så tyckte vi absolut att det märktes att den blivit sämre, och då hade den stått i en vecka.

…om en riktigt god portvinsglögg

Idag har vi varit på barnkalas, som vanligt, och så har vi julpreppat lite. Köpt adventskalender och lite andra väsentligheter, och så har jag gjort en krans som nu hänger på dörren. Vi har också testat några olika glöggrecept för att se vilket vi gillar bäst. Jag har inte gjort egen glögg så många gånger, Systemets duger bra brukar jag tycka, men här finns det inte att få tag på och då måste vi förstås göra egen. Och den här blev faktiskt riktigt, riktigt bra! Receptet är ursprungligen Anna och Fanny Bergenströms.

En halvflaska portvin (dvs 37,5 cl)
1 flaska rött vin
1 msk hel kardemumma
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
1,5 dl farinsocker
ev. lite konjak

Man blandar ihop alltihop och låter det stå ett dygn. Den är god både varm och kall och kan spetsas med lite konjak om man vill.