…om Gone Girl av Gillian Flynn

Den här boken ska vi diskutera på bokklubben ikväll. Jag fick ju en hel lista med bra förslag på böcker av er när vi startade upp den, men en annan kompis hann före med att föreslå Gone Girl, så det blev den.

Och vad jag är glad för det, för oj så bra den var.

Spänningsroman, antar jag att den skulle kallas. Den handlar om Nick och Amy, som är gifta, och vi får följa dem från att de träffas till att Amy försvinner från hemmet på deras femte bröllopsdag. Ledtråd efter ledtråd pekar mot att Nick har mördat Amy, och läsaren dras in i en karusell av lögner, hat, manipulation och våld.

Den är spännande, det är den.

Men den är också ruskigt välskriven och intressant i hur flera fascinerande teman kommer fram allteftersom och förstärker och utvecklar berättelsen. Det handlar om identitetsskapande. Kön. Klass. Ondska. Kärlek. Berättarperspektivet alternerar så att vi får följa både Amy och Nick, samtidigt som kapitlen knyts ihop stilistiskt.

’Flickan’ fungerar som en återkommande stilfigur, från titelsidan och genom hela boken. Det är Amy som har försvunnit, men det är samtidigt Flickan som hon var som är borta. Hon har spelat roller i hela sitt liv, från den Fina Flickan som stått modell för föräldrarnas framgångsböcker om Amazing Amy, till Coola Flickan som hon var när hon träffade Nick. Hennes mystiska försvinnande är därför inte bara en fysisk realitet, det är också en metaforisk upplösning, en metamorfos där hennes sanna jag träder fram allt eftersom berättelsen fortskrider.

Jag tror inte att Gone Girl finns ute på svenska än, men man kan beställa den på engelska om man inte vill vänta på översättningen (som lär komma, eftersom hennes två första böcker finns på svenska).

För läsa den, det måste ni bara.