…om att hitta ursäkter för att göra potatisfondanter

Nyår är mat för mig. God mat. Gott vin. Vänner. Familj. Och så ännu mera mat.

Vi behöver liksom en ursäkt för att spendera en hel dag med att handla och hacka och steka och så. Sådana där sysslor som vi tycker så mycket om, särskilt när man gör det tillsammans, men som småbarnslivet tycks konkurrera ut de flesta dagar.

Nyår är en perfekt ursäkt för det.

Jag måste förstås lägga upp alla recepten här, om så bara för att jag ska kunna hitta åt dem sedan – för oj oj, vad gott det var. Men det var rätt många saker vi hann få i oss, så det får bli en rätt i taget. Först ut – potatisen som vi åt till förrätten. 

Potatisen? 

Låter inte så speciellt, tänker ni kanske. Men då har ni inte testat den. För det första – den är snygg. Och snygg potatis växer inte på träd precis. Och så är den god, och liksom… annorlunda. Inte åttiotalsannorlunda som hasselbackarna vi åt till varmrätten (fast de är ju snygga de med, på sitt sätt), utan de här potatisarna lyckas vara både fräscha och smakrika, tack vare att de kokats i citronolja.

Redo? Okej.

[Paus för en klunk champagne. Det är ändå nyårsafton vi pratar om här.]

Citronbakade potatisfondanter
4 personer, som tillbehör till förrätt
Originalrecept från Systembolaget 

5 dl neutral olja (vi använde raps)
2  bakpotatisar
1 citron
2 vitlöksklyftor
Rosépepparkorn, vi använde 10 korn
Färsk timjan
Flingsalt

Skär potatisarna i kuber – skär av kanterna på varje potatis så den blir en stor kub, och dela sedan den i åtta lika stora kuber. Lägg över dem i en ugnsfast form. Häll över olja så att det täcker potatisarna helt – är formen för stor så går det åt mer olja, så ta en lagom stor form för mängden potatis. Halvera en tvättad citron och pressa saften över potatisen. Skiva sedan citronen tunt och lägg ner skivorna i formen. Mortla rosépeppar och timjan, och lägg ner i formen. Salta.

Stoppa in i ugnen på 225 grader. Baka ca 30-45 minuter, eller tills potatisen är genomgräddad. Plocka upp potatisen och låt den svalna.

Vi serverade potatisen till pilgrimsmusslor, äppelsallad, parmesanaioli och levainchips, som i originalreceptet. Perfekt matchning och det passade väldigt bra till champagnen. Nästa gång testar vi dem nog till fisk av något slag.

Lite beroende på vad vi hittar på för ursäkt, förstås.