…om högtider som överlappar

Sådana här högtider känns det extra märkligt med tidsskillnaden till Sverige. Medan svenskarna äter snittar och korkar upp första flaskan champagne i väntan på årets maffigaste middag så dricker jag kaffe och äter bacon och ägg. Vid tretiden i eftermiddag skypar vi förmodligen in och firar tolvslaget. Kanske skypar sedan mamma in och firar vårt tolvslag, igen, klockan nio på nyårsdagen svensk tid?

Högtiderna fäster liksom i varandra i det lilla överlapp som finns, och man firar tillsammans, fastän man är så långt från varandra.

Det är lite fint ändå.

Så här blir i alla fall årets nyårsmeny, om vi lyckas laga till den med en tvååring som gärna ‘hjälper till’:

Allra först:
Parmesankex och salametti
Champagne

Förrätt:
Halstrade pilgrimsmusslor med äppelsallad, parmesanaioli och potatisfondant med citron
Mera champagne

Varmrätt:
Ankbröst med apelsinsås, vinkokta smålökar och hasselbackspotatis
Pinot noir från Alma Rosa

Dessert:
Chokladkräm med olivolja och havssalt
Port, om det finns något kvar

Gott nytt år, alla!

…om att nyårsplanera

Nu har jag inventerat champagneförrådet inför nyårsafton. Lite skralt var det, men en flaska brut réserve från Bereche et fils lyckades jag gräva fram. Borde bli finfint!

Vi var bjudna på nyårsfest, men den var inte av den barnvänliga sorten och vi hade ingen barnvakt. Så vi tackade nej och ska fira hemma istället. Det var nog tur, eftersom båda barnen vaknade med feber idag…

Nu måste vi bara fundera ut vad vi ska äta. Hummer är ju klassiskt men jag är mer sugen på pilgrimsmusslor. Vi åt en trio pilgrimsmusslor förra veckan när vi hade date på Bouchon, och dem drömmer jag fortfarande om. Det gäller bara att hitta på tillbehör som matchar champagnen. Sedan funderar vi på anka, om vi kan få tag på någon. Det har jag faktiskt aldrig lagat och det känns ju perfekt att prova något nytt när det ändå bara är vi. Fast egentligen vill jag ha renfilé med murklor… Lite mer svårhittat, dock. Till dessert hoppas jag på en crème brulée med Sauternes.

Hur ser era nyårsplaner ut?