…om brun lemonad

Vi plockade en massa citroner när vi var hemma hos några kompisar med citronträd i helgen (vi har ju också ett, men det ger inte så jättemycket frukt tyvärr). Och något ska man ju göra med dem. Så igår gjorde vi färskpressad brun lemonad.

Det var inte meningen att den skulle vara brun, men vi hade bara brunt socker hemma, så det fick bli så. Och jag tycker faktiskt att det bruna sockret gav den en lite vuxnare smak.

Ursprungsreceptet kommer från Söta Saker, och jag gillar att var och en kan välja hur söt man vill ha den, om man blandar direkt i glaset (jag gillar min lemonad ganska sur).

Färskpressad brun lemonad:
(liten sats, typ till två personer)
Saft från 2 pressade citroner
2 dl vatten
Sockerlag (koka hälften vatten och hälften brunt socker tills sockret löst sig)
Massa is

Man blandar bara ihop allt i en tillbringare, superenkelt. Smaka av med sockerlagen tills det känns lagom, antingen i tillbringaren eller direkt i glaset om man vill ha lite olika sötma. Det som blir över av lagen kan man ha i en flaska i kylen, den håller rätt länge.

…om Hela Familjen Bakar

I helgen bakade vi kakor, Den Lilla Kocken och jag. Och maken till goda kakor har sällan skådats. Jag tror bestämt att han har en framtid som konditor, sonen. Receptet hittade vi här, men våra blev inte riktigt som originalkakorna. Så här gör man i alla fall:

Citronkakor

6 och 3/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
250 g mjukt smör – ta fram ur kylen i god tid
3 och 3/4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
Zest och saft från en stor citron
Strösocker att rulla kakorna i

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter. Vår ugn är så dålig så vi fick köra dem lite längre. Så kan det gå.

Först går man ut i trädgården och plockar en citron.

Man börjar med att blanda ihop torrvarorna. Det är väldigt bra om man låter bli att spilla mjöl över hela köksgolvet.

Sen rör man ihop smör och socker. Det är gott.

Riv av det yttersta på skalet med ett fint zestjärn. Alltså fint som i smått, inte snyggt. Eller, ja, det kan gärna vara snyggt också faktiskt. Pressa sen ur all citronsaft. Det borde bli ungefär 4 matskedar. Rör ner alltihop i smörblandningen tillsammans med vaniljextrakt och ett ägg.

Häll i mjölblandningen i smörblandningen. Försök att inte spilla på golvet, igen. Det är sjukt besvärligt att städa upp.

Smaka. Alltid smaka.

Rulla till bollar som sen rullas i strösocker, läggs på plåt (på bakplåtspapper) och sen gräddas. Tänk på att inte lägga dem för tätt eftersom de flyter ut i ugnen. Tänk också på att inte äta dem förrän de gräddats. Svårt, jag vet.

Kolla så fina de blev! Nu får man äta dem.

Lägg kakorna i en fin burk. (Obs! Viktigt.)