…om små, varma tomater för frusna själar

Vi grillar ofta med kompisar, och nästan alltid hjälps vi åt med maten. Alla bidrar med något, så blir det inte så mycket jobb för någon. Dessutom får man smaka nya rätter, lära känna nya smaker, utöka sin egen repertoar lite grann.

Och äta mer.

I lördags tog vi med oss de här ugnsbakade körsbärstomaterna. Vi ville ha ett varmt (eller ljummet) grönsakstillbehör till det grillade och de här tomaterna kan man göra helt färdiga hemma och sen bara värma lite i ugnen eller på grillen. Eller ja, man kan ju servera dem kalla om man vill.

Men det ville vi inte.

De värmer själen, de här små godingarna.

Ugnsbakade körsbärstomater

750 g körsbärstomater (3 lådor) – det är extra snyggt om de är lite olika färger
1 dl olivolja
2 dl balsamvinäger
2-3 hackade vitlöksklyftor
1 msk muscovadosocker. Eller 2 om man använder en balsamico som är väldigt syrlig.
1 kruka färsk timjan
Flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Okej. Så först häller man upp alla tomater i en snygg ugnsfast form. Sen blandar man ihop resten (utom salt och peppar) och häller det över tomaterna. På med lite färskmalen svartpeppar och flingsalt och sen in i ugnen på 200 grader i en halvtimme ungefär. Sen kan man antingen äta dem direkt eller låta dem stå och marinera ytterligare – de blir bara godare om de får stå lite!