…om pesto

Jag kommer ihåg första gången som jag smakade pesto. Det var 1996 och jag var tretton år och var med familjen på semester i Stockholm. Jag hade hört talas om pesto, men jag visste egentligen inte vad det var. Och så skulle vi äta lunch i något slags tält på vattenfestivalen. Och de hade spagetti med pesto, så det tog jag. Det genererade både blickar och kommentarer från familjen. Vad var det jag skulle äta, och hur smakade det egentligen? I ärlighetens namn var det inte särskilt gott, så i några år efter det trodde jag att jag inte gillade pesto nåt vidare. Nu i efterhand förstår jag ju att festivalmat kanske inte ger en ny maträtt en särskilt rättvis bild. Men det fattade jag ju inte då.

Jag kommer inte ihåg när jag smakade hemgjord pesto för första gången, men det var nog ganska många år efter tältpestoupplevelsen. Först då förstod jag att färdigköpt på burk inte heller gav pesto en särskilt rättvis bild. För hemmagjord smakar så mycket mer. Inte är det särskilt krångligt heller. Och man kan variera peston beroende på vad man ska ha den till, eller vad man har för ingredienser hemma. En klassisk pesto hackas med kniv eller stöts i mortel och innehåller basilika, pecorino, vitlök, pinjenötter och olivolja. Men oftast ser man recept med parmesan istället för pecorino. Och det där med kniv eller mortel… ja, jag har i ärlighetens namn inte provat. Kanske blir det mycket bättre så. Kanske är skillnaden lika stor som den mellan burkpesto och hemlagad. Kanske är det nästan ingen skillnad alls. I väntan på bättre vetande använder jag i alla fall mixer.

Så här gör man peston som vi åt till middag idag!

Först skördar man basilika och persilja. Knipsa precis ovanför där stammen grenar sig, så kommer plantan att skjuta därifrån och bli ännu tätare. Vi använde motsvarande en kruka basilika och ungefär hälften så mycket persilja. Skala en vitlöksklyfta och dela den grovt.

Släng ner basilikan, persiljan, vitlöken och en näve ruccola i en mixer.

Och pinjenötter. Mycket pinjenötter. Vi använde 2, 5 dl. Glöm inte att först rosta dem i ugnen eller i en stekpanna, då kommer smakerna fram mycket mer. Lägg också ner en deciliter riven ost – vi blandade pecorino och parmesan i lika delar. Mixa allt och blanda i olivolja tills peston känns lagom tjock (om den ska vara krämig eller mer såsig beror ju på vad man ska ha den till).

När peston var klar bredde vi den över en bit lax och stoppade in i ugnen. Det finns så klart ingen som helst anledning att snåla på peston, men om det skulle råka bli över lite så kan man spara den i en glasburk i kylen. Häll på lite olivolja högst upp så håller den sig bättre.

Sen åt vi den pestobakade laxen med lite rostade grönsaker och pressad citron.