…om minuterna

Jag tänkte jag skulle rapportera om hur det går med träningstävlingen. Minuterna, sovmorgonsbelöningen och allt det där.

Det går bra.

Det går bra för att jag vunnit två veckor av tre, och jag gillar att vinna. Det går bra för att jag gått från noll gånger i veckan på gymmet till cirka tre, och det är ju ett ypperligt resultat. Det går bra för när jag gjort en halvtimme bland vikterna så suckar A och tar en halvtimmes löprunda på kvällen för att komma ikapp, och således har även han ökat sin träning ungefär lika mycket som jag.

Men. Som vanligt är småbarnsföräldrars strategier för sådana här saker tätt sammanlänkade med barnen, hur de mår, vad de gör och så vidare. Detta är problemet:

Harry har börjat sova längre på morgonen.

Det låter kanske inte som ett jättestort problem, men det gör ju att sovmorgonen helt tappar effekten den hade som pris i tävlingen. Han brukade vakna vid halv fem, och tanken på att sova längre än så en extra dag i veckan var oerhört motiverande, kan jag säga. Men så förra veckan när jag skulle få den sovmorgon jag jobbat så hårt för så vaknade han halv sju, vilket var samma tid som jag ändå skulle stiga upp. Jag fick visserligen sovmorgon, men det fick ju alla andra också. Och idag skulle A få sin sovmorgon som han vann förra veckan – vad hände? Ungen sover till tio i åtta. Tio i åtta. Följaktligen sov vi allihop till tio i åtta. Sovmorgon i allra högsta grad, men jag fick ju också en.

Nu kan man ju tycka att det är missunnsamt att tycka att ens extra sovmorgon är bortslösad bara för att den andra också får en sovmorgon den dagen.

Och så kan man ju tycka att det är lite osmakligt att använda sin ettåring som straff för att man förlorar en tävling.

Men det funkade ju!

Så vad gör man egentligen åt ettåringar som bara sover och sover på morgonen? Är det möjligtvis något som tas upp i föräldraskapslitteraturen?

…om socialisationen

Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Och så säger de som man säger, och säger dessutom vad man gör.

Idag är vi hemma från förskolan, eftersom den är stängd. (=!=”"#!!) (Det där sista sa jag inte högt så klart, man har väl självbevarelsedrift.)

Med två klätterapor som allra helst vill dra fram stolarna till köksbänken för att pilla med knivar i brödrostar, diska vinglas och testa att starta spisen själva, så åkte stolarna snabbt upp på köksbordet. (Det är skönt att kunna utnyttja sitt fysiska överläge som förälder.)

En stund senare gick jag in i lekrummet och fick se det här:

Och så Fabian i puffen med sin ipad, nynnandes på en låt från Veronica Maggios senaste skiva.

Spooky.

…om bra sjukdagar

Det beror säkert till stor del på att snart-är-det-semester-känslan börjat infinna sig, men trots flera dagar med sjuka barn (de har i alla fall vett att turas om), så känner jag varken att det är dags att hitta en bra terapeut eller att jag ger upp och annonserar ut barnen på craigslist.

Allra mest tror jag att det beror på att han börjar vara stor nu, Fabian.

Vi kan liksom umgås på ett annat sätt, och då tar inte de där sjukdagarna lika hårt. Vi lägger pussel och tittar på film, och han säger fina saker som att han är glad att vi är hemma tillsammans och att han vill ligga på min arm.

Idag hade vi städning inbokat så då var vi tvungna att utrymma huset några timmar, vilket var lite dålig tajming förstås. Men det gick bra det med. Vi åkte och åt lunch på en fransk restaurang (och de blev så imponerade att han beställde på ‘franska’, när han, eh, ville ha pommes frites, hrrrm). Sen gick vi och köpte lite nya barnböcker och så tog vi med dem till fiket precis bredvid och läste dem allihop över latte och frasiga kanelbullar.

Det var en riktigt bra dag faktiskt.

Sen kom Harry hem.

Det är ju tur att man har någon som kan ta ner en på jorden.

…om att leka

Idag var vi i lekparken en stund. Barnen där var i konstant rörelse – de sprang, de klättrade, de balanserade och de kröp. Och de tyckte att det var roligt.

Jag hann tänka tanken att det nog är bra träning att leka i klätterställningen och att det borde finnas en för vuxna också. Sedan insåg jag att a) vuxna också kan klättra där om de bara vill b) vuxna vill inte.

Små barn rör på sig konstant. Springer mellan rummen inomhus. Hoppar jämfota över övergångsställen. Klättrar mycket högre än vad deras föräldrar känner sig bekväma med.

Och de gör det för att det är kul. Inte för att bli starka, smidiga, smala eller något annat.

Jag tilltalas av det som brukar kallas ‘primal’. En viktig del av den ‘livsstilen’ är att återinföra ‘lek’ i vardagen. Vi rör oss inte för att ha kul längre och det behöver vi göra. Kasta frisbee på stranden, paddla, spela fotboll med barnen på kvällen.

Jag tilltalas av idén.

Själva utförandet, not so much.

Jag vill helt enkelt inte leka.

Och jag undrar om det räknas som ‘lek’ om man inte tycker om det?

…om att bejaka barns kompetens och ge dem inflytande över sina egna liv

Det känns viktigt att ta beslut som en familj. Att vi inte bara bestämmer åt barnen utan att de också får säga sin mening och vara delaktiga. Så vi frågade Fabian hur han tyckte att vi skulle göra med boende i Uppsala.

Jag: Vill du bo i ett hus eller en lägenhet?

Fabian: Lägenhet!

Jag: Ska det vara en liten eller en stor?

Fabian: Stor, mamma. Stor liten lägenhet.

Jag:  Ska det vara en billig eller en dyr?

Fabian: Dyr.

Jag: Hur många rum ska den ha?

Fabian: En två tre fyra fem!

Jag: Ska den ha någon balkong?

Fabian: En två tre fyra fem!

Jag: Oj, det var många balkonger.

Fabian: Jaa, det var tokigt.

Jag: Men var ska den ligga då?

Fabian: Ligga och sova i lägenheten.

Jag: Ska den ligga nära pappas jobb eller mammas jobb, eller kanske mitt i stan?

Fabian: Eh… Mickey Mouse Club house!

Jag: Är det en ny eller gammal lägenhet?

Fabian: Ny.

Jag: Har den hiss eller trappor?

Fabian: Hiss! Den har många hissar. Och två flygplan!

Jag: Okej… Vad är det för färg på golven?

Fabian: Blå.

Jag: Vad är det för färg på väggarna?

Fabian: Gula.

Jag: Hm. Vad mer ska vi tänka på då?

Fabian: Jag vill ha många nycklar. Jättemånga nycklar.

Tur att vi frågade, nu vet vi ju precis vad vi ska titta efter!

…om barn/hundar

För en herrans massa år sedan så var vi en hårsmån från att skaffa hund. En långhårig tax som skulle heta Caesar. Vi tittar fortfarande på varann lite menande varje gång vi stöter på en sån.

Men oj vad jag är glad för att det inte blev någon hund den där våren då jag surfade på hundforum och läste på om klickerträning och jag vet inte allt. För i samma veva köpte några vänner hund. Och vi var hundvakt en helg. Och… ja, det var inte riktigt vad jag sett framför mig om man säger så.

Jag tror att för många så är hund är ett slags mellansteg när man börjar göra sig redo för barn. Som i AA ni vet – först skaffar man en krukväxt, och om den överlever skaffar man ett husdjur, först sedan man sett att man kan ta hand om det också så är man redo för ett förhållande. Eller barn. Eller hur det nu var.

Och så här är det:

Mina växter dör. En efter en. Jag har accepterat det nu. Jag kan inte ens hålla liv i en timjanplanta i soliga Kalifornien, och det är rätt illa.

Och något eget djur har jag aldrig haft. Vi hade i och för sig hund en del av min uppväxt, men det är inte samma sak när någon annan är huvudansvarig.

Så jag har hoppat över båda de där stegen. Jag gick direkt på barnen.

Och med denna något omständiga kontextualisering i ryggen så vill jag att ni föreställer er följande scen:

Den lilla tvååringen äter bara om han får vara hund. Då kryper han runt på golvet och gläfser. Och så tar han våra skor i munnen så att jag ska säga loss. Då skrattar han så att han nästan ramlar omkull. Sen får han en bit banan, från min hand direkt i munnen. Han kan tricks också. Sitt, ligg, vacker tass, rulla runt. Sen skäller han och säger growl growl.

Och jag frågar mig – är detta straffet för överhoppat steg två? Eller är det ett sätt att ta steg två i efterhand så att säga?

…om soccer moms och soccer boys

Apropå Fabians fotbollsträning förresten.

Självklart ordnade en av de andra soccer moms t-shirts till barnen med deras namn och födelsenummer på… Rosa till flickorna, grönt eller marinblått till pojkarna, och dessutom märkta med ‘boy’ och ‘girl’ på bröstet (så man verkligen inte ska kunna ta fel).

Och jag kunde inte med att säga att jag tyckte att det är dumt att så uttryckligen köna barnen på det viset, när hon varit så gullig och fixat. Jag kunde inte.

Jag måste träna på det där.

…om aktiviteter för barn och för vuxna

I helgen hade Fabian sin första fotbollsträning.

Vi stod emot den amerikanska barnaktivitetshetsen ganska länge tycker jag. När vi flyttade hit gick de flesta av hans ettåriga kompisar på music class, babysim och gymnastik varje vecka, men de där klasserna var ju mest en ursäkt för mammorna att ses och fylla vardagarna med något som rättfärdigade att de inte jobbade. Vi skippade helt den biten och var nöjda med det.

Men nu är han ju drygt två och ett halvt, och även om jag knappast inbillar mig att han behöver de där aktiviteterna så får han ju i alla fall ut något av dem. Så nu har han börjat med fotboll och simning på lördagsmorgnarna.

Och i luckan mellan hans två sporter så ägnar vi oss åt den aktivitet som vi föräldrar föredrar.

Eggs Benedicts på Jeannine’s.

…om bebisar som helt plötsligt inte är bebisar längre

Igår fyllde Fabian två. Vi öppnade paket över Skype, bjöd på cupcakes på dagis och åt pizza och glass med jordgubbar till middag. Och födelsedagsbarnet gick omkring och sa happy birthday och körde flygplan och läste presentböcker och hoppade hoppborg tills han blev alldeles trött, och vi tittade på varandra och sa tänk vad han håller på att bli stor och tror du han är nöjd med sin födelsedag. Och lillebror gjorde som han blev tillsagd och lät Fabian ha sin dag ifred.