…om Supermom cupcakes

I eftermiddags bakade vi cupcakes. Eller popcakes, som Fabian säger.

Jag skulle inte påstå att det är så här ‘man’ gör. Men så här gjorde vi.

Supermom cupcakes i tjugotvå steg:
Typ fjorton tolv stycken, det beror på hur mycket smet man äter

1. Googla “chokladmuffins” + “recept”.
2. Gå in på första bästa träff. Det är inte så noga.
3. Gör precis som det står…
4. …men ta ungefär dubbelt så mycket kakao.
5. …och ta vaniljextrakt istället för vaniljsocker för nåt annat finns ju inte i det här himla landet.
6. …och inse sedan att det inte alls var vaniljextrakt utan Stevia.
7. …och häll sedan i ännu mer kakao för att försöka kamouflera Stevian.
8. …och vispa sedan desperat i ett ägg till för att det inte ska bli för kompakt.
9. Häll sedan upp i formar och grädda.
10. Inse att gasugnen är jättevarm nertill så att bakverk måste stå på översta falsen för att inte brännas i botten.
11. För sent.
12. Provsmaka.
13. Provsmaka en till.
14. Vispa ihop frosting. Ta fram färdig frosting på påse ur kylen.
15. Provsmaka en till, i väntan på att de ska svalna.
16. Låt barnet spritsa frosting på några stycken, alldeles själv.
17. Låt barnet hälla strössel över, alldeles själv.
18. Provsmaka en till.
19. Städa upp all frosting och allt strössel som av någon outgrundlig anledning hamnat på golvet.
20. Trodde du på riktigt att du skulle smaka fyra stycken?! Haha. Du kommer att få ont i magen.
21. Använd fatet med cupcakes som muta för att barnet överhuvudtaget ska äta någon middag.
22. Ge upp.

…om pepparkakor

Idag har vi bakat så att det luktat jul i hela huset. Vi kappåt deg och jag funderade över det där med ont i magen av att äta för mycket pepparkaksdeg – det måste väl ändå vara en myt? Däremot känner jag mig ovanligt snäll idag, så den biten tror jag stenhårt på.

Receptet kommer härifrån. Fast degen fick vila några dagar extra i kylen och allvarligt – den blev godare för varje dag. För jag var förstås tvungen att provsmaka lite då och då… Kakorna blev också väldigt bra, men jag ska nog testa att ha i lite större mängd av kryddorna nästa gång.

Jag testade också att göra några tjockare kakor som jag blev väldigt nöjd med. Jag rullade lagom stora bollar som jag sen plattade ut på plåten. Dem åt vi sen till efterrätt med en kula glass med rostad mandel.

Det blir nog jul i år också.

…om Hela Familjen Bakar

I helgen bakade vi kakor, Den Lilla Kocken och jag. Och maken till goda kakor har sällan skådats. Jag tror bestämt att han har en framtid som konditor, sonen. Receptet hittade vi här, men våra blev inte riktigt som originalkakorna. Så här gör man i alla fall:

Citronkakor

6 och 3/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
250 g mjukt smör – ta fram ur kylen i god tid
3 och 3/4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
Zest och saft från en stor citron
Strösocker att rulla kakorna i

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter. Vår ugn är så dålig så vi fick köra dem lite längre. Så kan det gå.

Först går man ut i trädgården och plockar en citron.

Man börjar med att blanda ihop torrvarorna. Det är väldigt bra om man låter bli att spilla mjöl över hela köksgolvet.

Sen rör man ihop smör och socker. Det är gott.

Riv av det yttersta på skalet med ett fint zestjärn. Alltså fint som i smått, inte snyggt. Eller, ja, det kan gärna vara snyggt också faktiskt. Pressa sen ur all citronsaft. Det borde bli ungefär 4 matskedar. Rör ner alltihop i smörblandningen tillsammans med vaniljextrakt och ett ägg.

Häll i mjölblandningen i smörblandningen. Försök att inte spilla på golvet, igen. Det är sjukt besvärligt att städa upp.

Smaka. Alltid smaka.

Rulla till bollar som sen rullas i strösocker, läggs på plåt (på bakplåtspapper) och sen gräddas. Tänk på att inte lägga dem för tätt eftersom de flyter ut i ugnen. Tänk också på att inte äta dem förrän de gräddats. Svårt, jag vet.

Kolla så fina de blev! Nu får man äta dem.

Lägg kakorna i en fin burk. (Obs! Viktigt.)